Een nieuw te ontdekken parel in de regio

Als men ergens de invloed van menselijk ingrijpen goed kan zien, dan is het wel bij Dokkumer Nieuwe Zijlen (oud-Nederlands voor sluizen), ten zuidwesten van het Lauwersmeer. De imposante sluizen zijn in 1729 gebouwd en ontworpen door de beroemde waterbouwkundige Willem Loré.  

Stifting Farrend Erfskip ‘De Nije Silen’ wil zich inzetten om het publiek kennis te laten maken met het historische verhaal van Dokkumer Nieuwe Zijlen en het varend erfgoed. Hiermee wil de stichting bijdragen in het verbeteren van de belevingswaarde van het totale toeristisch product in Noordoost-Fryslân. Een belangrijke stip op de horizon is de viering van het 300-jarig bestaan van monumentale sluizen in 2029. Voor het zover is, wil de stichting werken aan het opbouwen van de naamsbekendheid en aangaan van samenwerking met organisaties en andere toeristische initiatieven in de regio. Project ‘De Nije Silen’ is de start van deze ontwikkeling.  

Dokkumer Nieuwe Zijlen wordt een nieuwe parel in de regio. Het verhaal van de cultuur-historische geschiedenis van de monumentale zeesluizen en de historische schepen verdient meer aandacht vindt de stichting. De cultuur-historische waarde van Dokkumer Nieuwe Zijlen en het varend historische erfgoed is door de gedeelde geschiedenis nauw met elkaar verbonden. De zeesluis heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de waterbeheersing van dit gebied en speelt nu nog steeds een belangrijke rol. “Dokkumer Nieuwe Zijlen is meer dan een doorgaande weg. De subsidie van de Versnellingsagenda maakt het mogelijk om de mooie kansen die er liggen verder te ontwikkelen. Het begin is er al. Samen met de bewoners van het buurtschap is een sluiswandeling gerealiseerd langs de historische sluis en schepen en de voormalige sluiswachtershuizen. Momenteel wordt een website gerealiseerd waardoor het werk van de stichting zichtbaar wordt”, aldus Barbara Holierhoek, voorzitter van de stichting.  

Op dit moment wordt er gewerkt aan de nieuwe website en de audiotour door het gebied. Bezoekers kunnen nu al over de rijke historie en bijzondere verhalen lezen op de geplaatste borden. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de website die waarschijnlijk in oktober live gaat. Er wordt een permanent informatiecentrum gerealiseerd, dat ook een ontmoetingsplaats wordt voor de buurtbewoners. Met de betrokkenheid van bewoners en ondernemers uit het gebied zal deze loods worden ingericht met een expositie over de geschiedenis en andere verhalen uit de omgeving. “Uit de gesprekken met de buurtbewoners zijn nu al zoveel bijzondere verhalen naar boven gekomen dat we in de aankomende jaren deze historie verder gaan uitwerken”.  

Vanuit de Versnellingsagenda is een subsidie toegekend van € 8.242,- aan het project ‘De Nije Silen’.